Co je dobré vědět a nad čím je dobré se zamyslet

Řeč těla (4) - Poznejte lháře 2

Minule jsme si ukázali, jak při lhaní pracuje mimika, tedy pohyby obličeje. U lhářů se však často vyskytují také specifická gesta, která nám sdělí, že dotyčný lže. Člověk, který není k zakrývání lži trénovaný, si tato gesta nedává do spojitosti se lží.

Existuje pět nejčastějších gest, které dělá člověk, když lže.

1. Ruka u úst či v ústech

Člověk, který má ruku u úst při mluvení, se snaží podvědomě zakrýt proud svých slov. Lži jsou špatné, proto by se neměly vypouštět ven, říká náš mozek. A ruka poslouchá.

Toto gesto má mnoho podob. Někdo může mít ústa přikrytá celou dlaní a mumlat do ní, jiný si přikryje ústa pouze jedním prstem a zbytkem ruky si drží bradu. Někteří lidé zatnou ruku v pěst, kterou si přikrývají ústa. Ženy si často dávají před ústa při lži ukazovák, jako kdyby chtěly udělat: „Pšššt.“

Lhář, který si je vědom významu tohoto gesta, ale neumí ho potlačit, se dostává do nezáviděníhodné situace. Když je ruka už na cestě před pusu, udělá poslední zoufalý čin – začne úmyslně kašlat. Celá situace pak vypadá, jako by si dotyčný dával ruku před ústa právě kvůli kašli. Proto zpozorněte, kdykoli toto někdo při proslovu udělá, aniž by byl viditelně nachlazený.

Pokud si člověk dá ruku před ústa v momentě, kdy hovoříte vy, má dotyčný dojem, že lžete nebo něco skrýváte. Možná by se k problému rád vyjádřil. Proto ho pobídněte, ať vám řekne svůj názor.

Ruka či prst v ústech má trochu odlišný význam než ruka před ústy. Dává-li si někdo prst do úst, je nervózní a chce se uklidnit. Stejně jako prst může posloužit cigareta či tužka.

2. Škrábání nosu

Škrábání nosu je sice jedním z hlavních znaků lháře, součastně to je ale také může být znak nejistoty, horečky, rýmy. Někoho může také nos jednoduše svědit, aniž by lhal. Proto je u tohoto gesta obzvláště důležité pozorovat souvislosti. Když si nejste jisti, proč se dotyčný na nose škrábal, řekněte mu, ať vám danou věc zopakuje a pozorujte jeho reakce. Vyhnete se tak riziku špatné interpretace.

Stejně jako u všech gest i zde platí, že ženy ho značně omezují. Mohou se nosu pouze jemně, téměř neznatelně dotknout.

Zajímavostí je, že nos lháře skutečně svědí. Při lhaní se totiž v mozku vylučují chemické látky, které spolu se zvýšeným krevním tlakem vyvolají zduření nosní sliznice. Říká se tomu Pinocchiův efekt. Někdo se holt musí pořád škrábat na nose, když děkuje za podporu.

Přistižena.

3. Doteky kolem očí

Zatímco u žen může toto gesto nabývat pouze symbolických doteků pod okem, muži si zpravidla doslova třou oči.

Toto gesto je často doprovázeno přerušením očního kontaktu po celou dobu lži. Představte si člověka s brýlemi, který vám bude lhát. Pravděpodobně to bude vypadat tak, že si sundá brýle, promne si oči, jako kdyby byl unavený, a po lži si brýle opět nasadí.

Stejnou vypovídací hodnotu má těkání očima z jedné osoby na druhou. Pokud budete s wingmanem balit dívky v baru, a jedna se během věty: „Mám přítele“ několikrát přesune pohledem mezi vámi a wingmanem, přestože předtím se věnovala především vám, lže vám.

4. Doteky na uších

Doteky na uších jsou opět signálem, který může mít více interpretací. Když se někdo během rozhovoru začne dotýkat uší, škrábe se za uchem, hraje si s lalůčkem nebo si do ucha strká prst, pravděpodobně vám lže. U žen může mít toto gesto podobu dotýkání se náušnic.

Stejné gesto ale člověk dělá, pokud si nevěří nebo pokud se cítí v nebezpečí. Ohrožení od lhaní rozeznáte tak, že ohrožený člověk se bude ucha dotýkat i poté, co domluví.

Když se člověk dotýká uší v případě, že mluvíte vy, nelíbí se mu to, co říkáte, nebo s vámi nesouhlasí.

5. Šíje

Výše jsem zmínil, že lhaní vyvolává svědivý pocit na nose. Totéž platí i o šíji. Lháři mají tendenci podrbat se na šíji. Pokud je šíje přikrytá například límečkem košile, často si dotyčný za límeček tahá.

Stejně jako u uší platí i dvě další interpretace. Škrábání šíje může být tedy rovněž projevem nervozity či nesouhlasu. U mužů může jít rovněž o znak vzteku.

Vše je v obličeji

Všimněte si, že ty nejdůležitější signály lhaní se odehrávají v obličeji. Ano, lhaní je často doprovázeno i specifickým postojem, založením rukou atd., avšak to vše můžeme lehce kontrolovat. Stahy obličeje či gestikulaci okolo obličeje ovládáme s většími problémy.

Obecně lze říci, že jakákoli gestikulace v prostoru obličeje vždy vyjadřuje něco negativního – lži, nejistotu, nesouhlas. Proto jsou gesta okolo obličeje většinou špatně přijímána okolím. Chcete-li být úspěšnější, snažte se gestům v obličeji vyhýbat.


(Zdroj: PEASOVI Allan a Barbara: Řeč těla. 1. Vyd. Praha: Portál 2008. 360 s. ISBN 978-80-7367-449-6) (svadeni.cz) (Výběr:RaShCZ)

 

Řeč těla

K aktualizovanému a podstatně rozšířenému vydání knihy Řeč těla (kniha je rozšířena zhruba o dvě třetiny) si Allan Pease přizval svou manželku Barbaru a novým způsobem pojednali všechna témata, která se nacházejí už v první verzi této knihy (teritoria a zóny, gesta rukou, polohy nohou, oční signály, společenská gesta atd.).

Knihu zároveň rozšířili o nová témata (úsměv a smích, kulturní odlišnosti, prosémické vzdálenosti, hlídání teritoria, interview a politické mocenské hry apod.). Kniha je přehledně strukturovaná, napsaná zábavnou formou. Nezbytným doprovodem knihy jsou ilustrativní fotografie a kresby.





---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KOMENTÁŘE"(výběr z vašich příspěvku):


Pavi 15. 11. 2009 16:05
Máme tady další pokračováni..., na těchto ukázkách je vidět, kdy se stáva člověk nedůvěryhodnou osobou a tedy se snaží zakrýt pravdu... . Znažme se ... říkat pravdu a nepřívádějme tak ostatní do rozpaku, jesli nám mají věřit, či né... ??Mělo by nám to pomoci k odhaleni pravdy, pokud nám někdo lže... .Přeji vám, ať se dozvíte vždycky pravdu... .

 

 

 

(...budete-li chtít přispět vašim komentářem.. pošlete jej na "pavi" vzkazy a já jej posoudím a ty nejlepší zveřejním.... díky )

Zobrazeno 5814×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio