Co je dobré vědět a nad čím je dobré se zamyslet

Láska KE VŠEM lidem není realistická

Všichni jsme děti nebeského Otce

(Vojtěch Kodet)


"Znamením Božího milosrdenství, dnes zvláště nezbytným, je láska k bližnímu, jež otvírá naše oči pro potřeby těch kteří žijí v chudobě a na pokraji společnosti." (Jan Pavel II., IM 12)


Ve Starém zákoně byl např. jubilejní rok spojen s nápravou křivd, navrácením majetků, propuštěním otroků a péčí o chudé. Izraelité si měli nově uvědomit, že země patří Hospodinu a lidé jsou jen hosté a přistěhovalci, že nikdo z vyvoleného lidu nemůže žít trvale jako otrok, protože Hospodin celý národ vyvedl ze země otroctví a každý je služebníkem Hospodinovým. (srov. Bible, Lv 25)

Úmysl církve (a zvláště pak jubilejních roků) obnovit sociální spravedlnost je významný nejen pro židovskou tradici, ale i v křesťanství se stala základem pro sociální učení církve.

V současném světě je mnoho nespravedlnosti a papež na to v poslední době mnohokrát upozornil. "Lidské pokolení stojí tváří v tvář novým formám otroctví, záludnějším, než byly ty známé z minulosti. Je nutno odstranit forma útlaku, jež vedou k nadvládě jedněch nad druhými."

Každý z nás může svým stylem života a vztahem k lidem potřebným a chudým a k lidem z okraje společnosti osvědčit, do jaké míry přijal za své učení evangelia. Je třeba se naučit dělit, ale nejen o chléb. Lidé ponížení svým stavem nebo svou nouzí potřebují na prvním místě znovu nalézt ztracenou lidskou důstojnost.

Všichni jsme děti nebeského Otce a vše zde na zemi je nám pouze svěřeno. Především je třeba vnímat, co druzí kolem nás potřebují a stát se citlivými na to, co od nás očekává Bůh, abychom pro ně udělali. Nemůžeme napravit všechny nespravedlnosti kolem nás, nemůžeme nasytit všechny hladové a ubytovat všechny, kteří jsou bez domova, nemůžeme se ujmout každého postiženého a opuštěného člověka, ale můžeme mít pro každého otevřené srdce a tímto srdcem ho přijmout. Budeme-li chtít druhým pomoci, Bůh už nám ukáže jak. Všichni potřební a chudí jsou jeho lidem.

(z knihy "Velké jubileum s Vojtěchem Kodetem" , vydal(o):  Karmelitánské nakladatelství)

Zobrazeno 1848×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio