Co je dobré vědět a nad čím je dobré se zamyslet

Naslouchání v hádce ...ve vztahu

Obvyklá hádka probíhá tak, že na sebe partneři jeden přes druhého bezhlavě křičí. Tato hádka nejen, že nic nevyřeší, ale naopak může dokonce prohloubit propast mezi oběma partnery. V hádce bychom měli vědět, že nám náš partner bude naslouchat a nepřerušovat nás.

Pokud chceme, aby naše debata k něčemu vedla, musí být nejprve splněny určité vnější podmínky.
  • Je třeba mít dost času, vědět, že nás během rozhovoru nebude rušit telefon (vypněte ho!), být skutečně k dispozici, tedy nespěchat, i když v televizi budou dávat dobrý film… Nejjednodušší je domluvit se předem a společně se rozhodnout, že tento večer věnujeme rozhovoru: „Potřebuji, abys mě vyslechl. Hodilo by se ti to příští středu v devět večer?“ „Ne, ve středu máme nějakou akci ve škole. Spíš ve čtvrtek.“ „Dobře, Tak ve čtvrtek v devět.“
  • Sedět v pohodě.
  • Rozhodnout se, kdo bude mluvit jako první. Ideální je střídat se, aby nezačínal pokaždé jeden a týž zúčastněný.

Mluví jen jeden

Mluví vždycky jen jeden, dokud neřekne: „To je všechno.“

Ten, kdo poslouchá, tedy nedělá nic jiného. Neklade otázky, nekomentuje a vystříhá se gest a obličejů, které bývají stejně výmluvné jako slova.

Výhody tohoto jednoduchého pravidla jsou zjevné.

Umožňuje nám to:

  • mluvit, aniž bychom se museli drát o slovo nebo mít strach, že nás ten druhý přeruší;
  • vyjádřit se beze strachu z bezprostřední impulzivní reakce partnera;
  • vyjádřit, co potřebujeme;
  • mluvit svým tempem, třeba i s pauzami a odmlkami, které potřebujeme. Odmlky jsou zvláštně důležité. Dávají možnost tomu, kdo mluví, aby překonal povrchní úroveň vyjádření a dostal se k hrubší vrstvě svého já, která bývá citlivější.

A od zítřka bereš Viagru!

Stadium výčitek, jež bylo možné volně vyjádřit, je překonané. Teď lze společně sdílet emoce a to vztahu velmi prospívá. Proč je to tak důležité? Protože na této úrovni je možné se k sobě přiblížit. Když partner slyší výčitky, dostává se do defenzivní pozice. Když projevíme své city, může se partner uklidnit a bude mít větší chuť nám naslouchat.

Pozor…

Pozor na to, aby ten, kdo mluví jako druhý, mluvil tak, jako by byl první, a nereagoval na to, co slyšel. Jinak vzniká nerovnováha mezi tím, kdo se projevil, protože byl první na řadě, a jeho partnerem, který jen reaguje na to, co slyšel, místo aby také projevil sám sebe.

Když se vyjádří oba partneři, můžeme začít rozhovor, vzájemné vyjasňování a reakce.“ (1)

Jak se dobře pohádat s partnerem

Hádky jsou nevyhnutelnou součástí vztahu. A přece je většina z nás nenávidí. Kniha „Jak se dobře pohádat s partnerem“ odhaluje příčiny hádek a říká nám, jak bychom se měli v hádkách chovat. Jak vážně máme brát slova a výpady, které v hádce zazněly? Lze je vzít zpět? V jedenácti kapitolách se dozvíte například nejčastější témata hádek, fáze hádky, skryté motivace hádek, jak spolu souvisí hádka a sexualita, jak se hádkám vyhnout či v čem mohou být prospěšné. Máte problémy s hádkami? Tato kniha vám je pomůže vyřešit.


Zdroj:(1) VIDAL-GRAF Serge, VIDAL-GRAF Carolle: Jak se dobře pohádat s partnerem, 1. Vyd., Praha: Portál 2007. 104 s. 978-80-7367-208-9, s. 48 – 50 (Autor:Maya)
Zobrazeno 2195×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio