Co je dobré vědět a nad čím je dobré se zamyslet

Přátelství žen

Opravdová přítelkyně má schopnost vprostřed noci zažehnout světlo

(Anselm Grűn)

V mládí jsou pro dívky velmi důležité jejich kamarádky: svěřují si navzájem všechno, co jim leží na srdci. Mohou si odhalit své city. U některých trvá takové přátelství z mládí velmi dlouho, i když je dívka již vdaná. Zkušenosti ukazují, že i tato přátelství s jinými ženami manželství svědčí, neboť je-li žena příliš zaměřená na svého muže, stane se snadno závislou a ztratí vlastní identitu jako žena. A definuje se jen prostřednictvím muže. Se svou přítelkyní může probrat, jak se jí v manželství daří, může mluvit o svých dvojznačných citech, aniž by se musela ospravedlňovat. Může se vypovídat a ze zkušeností přítelkyně se poučit.

I když se přátelství mužů v literatuře popisuje častěji, existuje dostatek příkladů hodnotných přátelství žen - například svobodných: jdou spolu životem, jsou si navzájem oporou. Rozmlouvají o svých zkušenostech, citech a zážitcích. Společně cestují, mají stejné zájmy a někdy se vzájemně obohacují na duchovní cestě. Mnoho manželek má přítelkyni. Když jsou muži v práci, setkávají se, povídají si o dětech, o svém partnerství. Přátelství s jinými ženami jim poskytuje vědomí domova, zvláště když se musí rodina kvůli mužovu zaměstnání často stěhovat. Svoji hodnotu má i přátelství mezi svobodnou a vdanou ženou. Často je pro obě plodné. Vdaná žena má prostřednictvím přátelského vztahu podíl na životě té neprovdané a naopak. To rozšiřuje jejich horizont a relativizuje problémy.

Zatímco dříve muži věřili, že přátelství jsou schopni pouze oni, prezentuje dnes mnoho žen, jak prožívají pravé přátelství ony. Poznávají to, co Anna Luise Karschová vyjádřila slovy: "Přátelé jsou nejcennějším darem mého štěstí. Nevyměnila bych je za žádné bohatství." Mnoho žen cítí u přítelkyně stejnou podporu jako u své rodiny. Spisovatelka Zenta Maurina připisuje opravdovým přítelkyním schopnost "proměnit pošmourné prosincové hodiny v májové dny a vprostřed noci zažehnout světlo".



(Z knihy Anselma Grűna "Přátelství". Vydalo Karmelitánské nakladatelství v roce 2001. )

Zobrazeno 2046×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio