Co je dobré vědět a nad čím je dobré se zamyslet

Vzájemně se milovat znamená navzájem se přizpůsobit

Zkus milovat jinak než dosud...

(Daniel Ange)

Otevři své srdce lásce

Jednoho dne je to tu! To je přece "on"! To je přece "ona"! Cítíš v sobě jeho silnou přítomnost. Nemůžeš si to nějak rozumně vysvětlit! Ale ano, je to tak! Někdy to může člověka dokonale vyděsit. Ptá se sám sebe: "Co mám dělat? Je to pro mě úplně nová situace! Jak mu to mám naznačit? Abych ho (ji) podnítila k náznaku, k ozvěně! Cítí vůbec to, co já? Jak si ho (ji) mám získat? ..."

Stáváš se nesmělejším. Ke kamarádům jsi zvyklý chovat se bezprostředně, k přátelům otevřeně, ale jak se máš chovat k "němu" nebo k "ní"? Nevíš si rady. Chováš se nenápadně. Nechceš, aby něco vyšlo najevo. Říkáš si: Jen aby se něco nepokazilo, budu jednat jemně, diskrétně.

Když v tobě začíná láska, točí se ti hlava jako při závrati. Otevírají se před tebou nekonečné kraje. Objevuješ v sobě dosud nepoznané prostory. Objevuješ v sobě netušenou otevřenost a vstřícnost k okolnímu světu, cítíš v sobě nesmírnou touhu dávat se.
Zamilovat se je něco jiného než v lásce žít. I když to vypadá divně, lásce se musíme učit. Najednou je to zde - někdy láska na první pohled - a přesto je třeba všechno teprve objevovat... Objevovat území lásky, to značí také hledat Boha.

"Boha nelze oddělit od fyzické lásky. Ze své veliké lásky nám Bůh dal tělo, a proto nemůžeme svou lásku, prožívanou k jistému člověku, oddělit od Boha. Máme-li někoho rádi z celého srdce, vytváříme s ním a s Bohem posvátnou trojici." (Stéphane, 20 let)
Život v opravdové lásce je vnořením do Božího srdce.





Otevři se světlu a pravdě, nepotlačuj city.

Neuzavírej předem citům své srdce, nepotlačuj je!. Naopak, snaž se je přijímat. Nauč se číst, i opakovaně, co prožíváš. Zkus zjistit kde je práh mezi přátelstvím a láskou.

Nech si poradit od staršího bratra či sestry, kteří už mají nějakou zkušenost ve věcech lásky. Aby ti pomohli jasně vidět, vyhnout se chybným krokům a neobratnostem. Upřímné objasnění přispívá k pravdivosti v lásce.

Buď na své lodi dobrým kapitánem. Aby se nepotopila v ničivé bouři vášně. Neztrácej hlavu. Nedopusť, aby tě vítr odnesl dál, než bys chtěl. Cesta zpátky je vždy bolestná ... Nezahrávej si s city druhého. Drž se na úzké hřebenové stezce: "Buďte obezřetní jako hadi a bezelstní jako holubice" (Mt 10,16).





Milovat znamená nejen se citově oddat, ale usilovat též o citový soulad

Milovat znamená dávat se, ale do té míry, jak jsme schopni vcítit se. Dává ze sebe daleko víc než pozornou vnímavost a prudkost vášně; ačkoli obé nás žene do končin, které už s láskou nemají mnoho společného.

Milovat neznamená jen prožívat prudké nadšení až vzrušení, i když i to je součástí lásky, ale zvláště být stále pozorný k věcem a lidem, dělat jim radost. Láska znamená ohleduplnou jemnost, dovede ustoupit.

Ponenáhlu zjistíte, co všechno láska nemůže:
1. Láska nemůže poroučet a nikomu nic vnucovat.
2. Nemůže ničit touhu po lásce.
3. Nemůže zničit plody lásky.
4. Nemůže existovat k někomu, koho se bojíme.

 

(z knihy "Tvé tělo je stvořeno pro lásku" , vydal(o):  Karmelitánské nakladatelství  )

(jen jsem zvýraznil pro spestření některé oslovující pasáže, ale v originále to není.....Pavi)

Zobrazeno 2586×

Komentáře

Sharushka

good...=)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio