Co je dobré vědět a nad čím je dobré se zamyslet

Život jako dar

Život jako dar

(Josef Maureder)

V čem spočívá pozitivní sebehodnocení? Heinrich Spaemann zdůrazňuje, že důležité je nejdříve se naučit – tak, jako dítě – vnímat celý svět jako potenciální dar a obohacení, ne hned jako úkol. Svět i já – to je mi darováno! Tento základní postoj je již začátkem cesty k pozitivnímu pocitu vlastní hodnoty.

Jako příklad uvedu Danielu. Při exerciciích meditovala po celý den nad myšlenkou, že vše, co mohla kolem sebe a v sobě vnímat, si Bůh přál a stvořil. Určující pro ni byly především následující biblické verše: „Neboj se, vždyť jsem tě vykoupil, dal jsem ti jméno, jsi můj!“ (Iz 43,1). Večer jsme spolu hovořili. Sdělila mi, jak prožívala úžas, že smí v tomto světě žít jako Daniela, jako jedinečná bytost. Řekla, že ji naplňuje hluboká vděčnost k velkému, milujícímu Bohu. V tom okamžiku se odmlčela a hleděla, něčím upoutávána, zcela bez hnutí před sebe, jako by ji oslovilo cosi nového. Trvalo to několik minut. Tento prožitek beze slov byl velmi intenzivní. V jejím obličeji se zračil zcela jedinečný pokoj a světlo. Konečně se „probudila“, pohlédla na mě a pronesla: „To bylo něco!“ Směla hluboko v nitru zakusit milující blízkost Boha, jeho nesoucí ruce. Od tohoto okamžiku se v Daniele mnohé změnilo. Jestliže se předtím cítila méněcenná, pak po této události získala novou životní energii a sebejistotu. A vyjádření těchto svých citových prožitků nalezla v hudbě. Dnes je z ní vyhledávaná hudebnice. Každodenní ranní modlitba se stala přirozenou součástí jejího života, protože od té doby chce žít stále v Božích rukou.

Kdo směl zakusit tento základ všeho stvořeného, který nazýváme Bohem, zakotví svou vlastní hodnotu v Bohu. Zkušenost, že mě Bůh chce a miluje, a to v každém okamžiku, je pro proces růstu stěžejní, je rozhodujícím obratem, skutečným začátkem cesty ke svobodě. Je samotným základem vlastní hodnoty a nedotknutelné důstojnosti každého člověka. Rozeznávání a vnímání vlastní stvořenosti probouzí vděčnost: „Chválím tě, že jsem vznikl tak podivuhodně, úžasná jsou tvoje díla“ (Žl 139,14). „Vděčnost bezelstně přijímá každý okamžik jako dar. Ve všech darech (a zároveň i mimo ně) s úctou poznává dárce.“ Vděčnost není jen pocit, je to cesta, které se dá naučit. Vděčnost obšťastňuje. „Vděčnost je klíčem k radosti ze života“ (D. Steindl-Rast).

Tímto směrem postupuje rozvoj pojmu „já“, vytváření identity, také v různých psychologických teoriích. Autoři se sice různí v počtu vývojových stupňů nebo i v tom, co jednotlivá vývojová stadia vnitřně utváří, ale všichni popisují úspěšný vývoj „já“ jako druh vlastní transcendence, přesažení sebe sama: schopnost vyrůst ze sebe směrem do světa a směrem k jinému „ty“.

 

( z knihy Zralost není luxus, kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KOMENTÁŘE (výběr z vašich příspěvku):


Pavi 05. 11. 2009 07:05
Život jako dar od Boha..., jsme rádi a vděčni, že nám Bůh dal šanci na život a také poznávat kolem sebe i další dary od Boha, vždyť je to on ,který nás stvořil a vdechl nám  život, který máme od něj... .Chválime tě ....,jak úžasná jsou tvá díla..., jen málo lidí by dnes něco nepochválilo, ať už je to to či ono.., ale málo lidí si neuvědomuje..., že za to všecho vděčíme Bohu.., vždy u Boha je nic nemožné .... Člověk prochází mnoha vývojovými stádiemi a poznává různé radosti, ale i bolesti..., měl by ovšem spět k tomu, aby vyrostl ze sebe a poznal, že je stvořený ne pro sebe , ale pro toho druhého/druhou ..."pro svou Lásku"... aby vytvoříl základ nové společné identyty.., postavené na Křesťanských odnotách ..víry, naděje a lásky... .




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 



(...budete-li chtít přispět vašim komentářem.. pošlete jej na "pavi vzkazy" a já jej posoudím a ty nejlepší zveřejním.... díky )

Zobrazeno 1718×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio