Ženy tráví v průměru 74 hodin týdně domácími pracemi a péčí o děti. Pokud by měl tuto činnost vykonávat placený pomocník, stálo by to ročně 32 812 liber (téměř 950 000 Kč), udává pojišťovna Legal & General.

Oproti tomu muži tráví domácími pracemi pouze 53 hodin týdně, což by za práci, kterou muži dělají zdarma, pomocné síle vyneslo 23 296 liber (přibližně 670 000 Kč).

Další čísla hovoří o tom, že ženy tráví 33 hodin týdně pečováním o děti, což je o 50 procent více času, než kolik jej se svými dětmi tráví muži. Celkem to je 21 hodin týdně.

Ženy v domácnosti také dělají většinu domácích prací, které by zaměstnanci vynesly každý týden 82 pracovních hodin. Na druhou stranu se zaměstnané ženy, které pracují na plný úvazek, věnují dětem a domácím pracem "pouze" 55 hodin týdně.

Matky lépe zvládají rodinu i zaměstnání

"Matky jsou pro mnoho rodin opěrnými pilíři, když zajišťují, aby v domácnosti vše běželo hladce a aby bylo postaráno o děti. A to navíc často docházejí i do svého zaměstnání," říká Alan Ferguson, ředitel pro rozvoj a marketing v pojišťovně Legal & General.

Cílem výzkumu bylo zjistit situaci v oblasti uzavřených životních pojistek. Z těch dotazovaných rodičů, kteří pojistky neuzavřeli, uvedlo 35 procent, že by v případě smrti jednoho z nich spoléhali na pomoc prarodičů, a 30 procent tvrdilo, že by v takovém případě pracovali na zkrácený úvazek.