Při první schůzce je většina lidí velmi nervózní a tak na sebe trapas nenechá obvykle dlouho čekat. Občas se mu oba účastníci rande zasmějí, ale velmi často to může být důvod, proč se už víckrát nesejdou.

Odborníci na serveru Daily Mail radí, jak co nejlépe těmto trapasům předcházet a jak se připravit na schůzku tak, aby se navzdory nervozitě počet faux pas minimalizoval.

1. Rande je důležité řádně načasovat

Nikdy si neplánujte první schůzku na den, který budete mít velmi nabitý a může se tedy i stát, že na rande dorazíte pozdě. Raději zvolte volnější den tak, abyste měli dostatečnou časovou rezervu.

2. Šaty dělají člověka

Samozřejmostí by mělo být, že na schůzku dorazíte velmi pěkně oblečeni. Pokud to není doslova vaše image, vyvarujte se alespoň extravagantních oděvů a volte spíše neutrální oblečení. Aby člověk na první pohled zaujal, nemusí mít na sobě luxusní věci, velmi ale záleží na čistotě a upravenosti.

V oblečení byste se měli cítit dobře. Menší kalhoty sice můžou zlepšit dojem z vaší štíhlé postavy, ovšem když se v nich nebudete cítit dobře, pak to na vás pozná i váš protějšek, což jistě nechcete.

3. Neodhalujte příliš

Především ženy by měly dbát na jednoduché pravidlo, že méně je někdy více a naopak. Toužíte-li přeci jen po odvážnějším výstřihu, pak myslete na to, že byste měly mít co nejvíce zahalené nohy. A naopak, chcete-li si vzít na sebe ultra krátkou minisukni, pak zapomeňte na hluboký výstřih.

To samé se týká i líčení a make-upu. Buďte co možná nejpřirozenější. Výrazné líčení může partnera odstrašit a navíc můžete působit příliš lacině.

4. Při pozvánce na večeři, volte intimnější místa

Při výběru restaurace se především ohlížejte na to, co má váš protějšek rád. Pozvat vegetariána na steak asi nebude příliš vhodné... Nikdy nevybírejte ani místa, kde si obvykle dáváte pivo na stojáka. Zvolte raději intimnější místo, kde je větší klid. Někdy se vyplácí vyzkoušet naprosto novou restauraci, kde ani jeden z vás nikdy nebyl a tudíž máte oba stejné výchozí pozice.

5. Nezapomínejte na základní etiketu

Slušné vychování rozhodně doma nenechávejte. Muž by si měl alespoň pro tentokrát zahrát na gentlmana a dámě otevírat dveře, pomoci ji z kabátu či pomoci přistrčit židli apod. A úplnou samozřejmostí by mělo být odpustit si při konzumaci jídla srkání, přežvykovat s otevřenou pusou či si dokonce říhnout.

6. Vypněte si telefon

Mezi nejrušivější okamžiky prvních schůzek patří nevhodné telefonáty během prvních okamžiků, natož při společné večeři. Zkuste si to tedy alespoň pro tentokrát zařídit tak, abyste nemuseli být hned na příjmu a vypněte si telefon.

7. Dopředu se dohodněte, jak zaplatíte společný účet

Dnes už nemusí být pravidlem, že účet automaticky platí muž nebo ten, kdo pozvání zinicioval. [celá zpráva]

Velmi často se o účet dělí na půl. Ovšem podle psychologů je dobré se na této věci domluvit již při organizování schůzky, abyste předešli momentům překvapení.

8. S alkoholem opatrně

Přestože alkohol může pomoci překonat prvotní ostych a pomoci k větší uvolněnosti, není dobré to s ním přehánět. Opít se na první schůzce může být skutečným koncem. Velmi často se tak ze zábavných okamžiků můžou vyvinout naprosto trapné okamžiky a opravdu se nevyplácí tuto skutečnost podceňovat.

9. Nezapomínejte na bezpečnou cestu domů

Muži by měli hledět i na zájem o bezpečnost ženy při cestě domů. Rozhodně by tedy schůzku neměli ukončovat přímo v restauraci, ale měli by doprovodit ženu alespoň k autobusu či na stanoviště taxi, případně až přímo ke vchodu domu. I takto totiž projeví o ženu zájem a navíc se postarají o její bezpečnost.

10. Pozor na detaily

Přestože žena může bydlet jen o několik ulic dál, slušností je nabídnout jí odvoz taxi. To samé, pokud je žena lehce oblečena a venku jí je zima, pak by mělo být samozřejmostí, že ji muž nabídne svůj svrchník. Možná ho hrdá žena odmítne, ale pokud se zeptáte, rozhodně nic nezkazíte.