Co je dobré vědět a nad čím je dobré se zamyslet

Pět omylů v partnerské komunikaci

Tvrdím, že komunikace je nedostatkovým zbožím v dnešních vztazích. Rozhodně schází i na pracovištích, mezi dětmi a rodiči, následky nedostatečné komunikace v partnerském vztahu jsou však tolik destruktivní. Pojďme se na nejčastější omyly v partnerské komunikaci podívat:

1. Emoce do debaty nepatří

Muž často nedokáže pracovat se ženou, která je v emocích. Přiznávám, že musí být náročné racionální a logickou částí osobnosti pochopit emoční a intuitivní svět žen, pro kvalitní partnerský vztah je to ale nutností. Emoce a projevy s nimi spojené jsou v partnerství normální, lépe řečeno není možné jim zamezit. Spíše stav, ve kterém žena nesděluje své emoce, není v pořádku.

2. Hádky jsou dobré, vyčistí vzduch

Dobrá omluva pro ty, kteří se každý den chytnou kvůli každému nesmyslu. Pravda je taková, že hádky a spory partnerský vztah vysávají a vůbec mu nepřidávají. Je jasné, že ke sporům v partnerském vztahu dochází, nesmí však být na denním pořádku. Pokud nejste schopni se spolu dohodnout na základním fungování (kdo vynese koš), jak chcete vychovávat děti? V hádkách? Vypište si, co vás k hádkám opakovaně vede, a dohodněte se!

3. Necháme to raději být

Často partnerské debaty končí "někde uprostřed", mávnutím ruky. Raději to necháme být a ono se to NĚJAK vyřeší není správná cesta. Každá nedořešená záležitost a nevyřčené emoce vám zahnijí. A zaručeně se zase objeví znovu v silnější formě, a to formou výčitek, nové hádky nebo nového partnera.

4. Vyřešíme to tedy hned teď

Některé páry naopak dělají unáhlená rozhodnutí během ohnivé hádky, kterého později litují. Nebo daná dohoda nefunguje. Snažte se na každém slabém místě, které z hádky vyjde, dohodnout v příjemném okamžiku, až hádka pomine. Třeba až druhý den. V emocích se totiž nedohodnete.

5. Mluvení o problémech je pro ženské

I tento názor slýchávám. Údajné babrání v problémech a neustálé řešení komunikace je pro muže zbytečné. Oni prostě jiní nebudou. Pravda je ale taková, že jiní být nechtějí. Bez snahy druhého pochopit a ochoty se na daných problémech dohodnout hezký vztah mít nebudete.

 

Autorka: Lenka Černá , Zdroj: www.mujvztah.cz

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PAVI:

Ano je to těžké, kolikrát mluvit se svým partnerem o problémech, zvláště tehdy, když má o vás jisté předem dané předsudky o tom, jak vás dobře zná... a jak jse se ji dotknul... a to se velmi těžko o tom mluví a diskututuje se na klidné úrovni..., ty emoce jednou bouchnou a ta intenzita je silnější o to víc, čím se to déle odkládá..

Takže, máteli problém se svým partnerem.., tak sním komunikujte o všech vašich pocitech a problémech, které vás tíží na srdci...pokud možno tak v době, která je k tomu vhodná, snažte se o najíti řešení a kompromisu..., aby nedocházelo k zbytečným hádkám... a nedorozuměním.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zobrazeno 2309×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio